Hurda Alımı

Nikel Nerelerde Kullanılır?

Nikel Nerelerde Kullanılır?

“Nikel nerelerde kullanılır?” sorusuna; paslanmaz çelik, madeni para ve pil gibi materyallerin üretiminde yaygın bir şekilde kullanılır, yanıtı verilebilir. Kullanım alanının geniş olmasının temelinde fiziki dayanıklılığı yatar. Bunun yanı sıra erime ve kaynama noktalarının yüksek olması da tercih edilmesinde rol oynayan nedenlerdendir. Maddenin renklendirici özelliği dolayısıyla cam üretiminde kullanımı da yaygındır. 

Nikel, kullanım alanlarının geniş olmasına karşın tükenme riski taşıyan bileşenler arasında yer alır. Bununla birlikte geri dönüşüme uygun yapısıyla tekrar değerlendirmeye açıktır. Bu bağlamda “Nikel nedir nerelerde kullanılır” sorusuna; hurda dönüşüm süreçlerinde faydalanılan bir metaldir, cevabını vermek mümkündür. Profesyonel olarak yürütülen dönüşüm faaliyetleri, metalin yeniden endüstriyel faaliyetlere kazandırılmasına imkan tanır. 

Nikel Nedir?

nikel nelerde kullanılır?
Nikelin kullanım alanları arasında madeni paralar ve mutfak aletleri yer alır.

Nikel nedir?” sorusuna; korozyona karşı dayanıklı olan kimyasal elementtir, yanıtı verilebilir. Periyodik tabloda 28. sırada yer alan metal, yüksek erime noktasına sahiptir. Endüstriyel faaliyetlerde plakalama bileşeni ve üretim ham maddesi olarak değerlendirilir. Kullanım alanının geniş olması gereği kıymetli madenler arasındadır.

İlk keşfedildiğinde bakır minerali olarak tanımlanan nikel, ilerleyen çalışmalarda ayrı bir element olarak kaydedilmiştir. Yapısal özellikleriyle benzeşmelerinin yanı sıra her iki element de geri dönüşüme uygun bir yapıya sahiptir. İşlenmiş nikelin profesyonel çalışmalarla eski formuna kavuşması ve endüstriyel faaliyetlerde kullanılması mümkündür. 

Nikel Özellikleri

Nikel, oda sıcaklığında katı halde bulunan sert yapılı bir elementtir. Aynı zamanda yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklı metaller arasındadır. Başlıca nikel özellikleri ve detayları ise aşağıdaki gibidir:

  • Periyodik tablodaki sembolü “Ni” iken atom numarası 28’dir
  • Atom ağırlığı 58.69 g/mol’e denk düşer.
  • Elektriği ileten bir yapıya sahiptir
  • Erime noktası 1455 °C ve kaynama sıcaklığı 2913 °’dir
  • Ferromanyetik özellik gösteren gümüş renkli bir metaldir. 

Tüm bunlarla birlikte oksitlenme direncine sahip bir metaldir. Aynı zamanda nikelin asit ve baz ile tepkimeye girmemesi de dayanıklılığının göstergesidir. Söz konusu özellikleri sayesinde yüksek korozyona karşı yüksek direnç kazanır. Bu bağlamda “Nikel madeni nerelerde kullanılır?” sorusuna; paslanmaz çelik üretiminde aktif rol oynar yanıtı verilebilir. 

Nikel, ferromanyetik özelliğiyle mıknatıs üretiminde de aktif rol oynar. Aynı zamanda yüksek sıcaklıklarda dahi temel özelliklerini koruduğundan uzay sanayii, enerji türbinleri ve uçak motorlarının üretimi gibi alanlarda kullanımı mümkündür.

Nikel Madeni Nerelerde Kullanılır?

nikel nerelerde kullanılır?
Nikel, oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Nikel, kimyasal ve teknik özellikleri bakımından geniş bir skalaya sahip olduğu için farklı endüstriyel alanlarda değerlendirmeye uygundur. Geri dönüştürülebilir yapısı, kullanımının yaygınlaşmasında etkili olan bir diğer faktördür. Madenin kullanıldığı başlıca alanlar ise şu şekildedir:

Paslanmaz Çelik Üretimi

Bileşenin en çok değerlendirildiği alan paslanmaz çelik üretimidir. Endüstriyel koşullarda alaşıma dahil edilen nikel, çeliğin korozyona karşı yüksek direnç kazanmasını sağlar. Böylece aşınma, oksitlenme ve paslanma gibi durumlara yönelik önlem almak da mümkün hale gelir. Nikel bazlı paslanmaz çeliğin kullanıldığı alanlar arasında inşaat ve sağlık sektörleri bulunur.

Yüksek Performanslı Alaşımlar

Uçak sanayi, roket endüstrisi, enerji santralleri ve uzay çalışmalarında kullanılan bileşenlerin sıcaklığa karşı dayanıklı olması gerekir. Bu noktada yüksek erime ve kaynama noktasıyla nikel öne çıkar. Roket başlığından uçak kaplamalarına kadar pek çok farklı parçanın üretiminde metalin kullanımı yaygındır. 

Batarya ve Pil

Lityum-iyon bataryalarda katot adı verilen elektrota ihtiyaç duyulur. Pillerde iletkenliği sağlayan parça hem dayanıklı hem de enerji taşıma gücüne sahip metallerden üretilir. Nikel, ilgili ihtiyaçlara güçlü bir yanıt vermesi nedeniyle sıklıkla tercih edilen bir element konumundadır. Ağırlıklı olarak galvanik olarak adlandırılan pillerde kullanılır. 

Madeni Paralar

Nikelin korozyon direnci sayesinde sürekli el değiştiren madeni paralardaki aşınma, paslanma ve oksitlenme önlenir. Bu sayede metalin eskimesi yavaşlatılır ve formunu kaybetmemesi sağlanır. ABD’de sent üretimi için %25 oranında nikel kullanılır. Paraya bakır tonlarındaki görünümü veren de yine bu bileşendir. 

Kaplama

Bileşenin korozyon ve darbeye karşı dayanıklılığı çeşitli sektörlerde kaplama olarak kullanılmasına da imkan tanır. Örneğin, otomotiv sektöründe araçların dış yüzeyini güçlendirmek adına nikel içerikli alaşımlar üretilir. Aynı zamanda silah sanayisi ve elektronik parça üretiminde de kaplama için yine ilgili bileşene başvurulur. Alaşımlarda yer alan diğer bileşenler ise kobalt, krom, bakır ve titanyumdur. 

Kimya Laboratuvarları

Nikel, kimya laboratuvarlarında tepkime hızını kontrol etmek için katalizör olarak kullanılır. Bu sayede uzun süren işlemleri daha kısa süre içerisinde tamamlamak mümkün hale gelir. Ağırlıklı olarak metanol ve amonyak gibi bileşiklerin oluşum sürecinde aktif biçimde değerlendirilir. 

Nikel Hurda Geri Dönüşüm Süreci

nikel nerelerde kullanılır?
Farklı alanlarda kullanılan nikel, geri dönüştürülmesi mümkün olan bir metaldir.

Çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılan nikel, yeniden değerlendirilmesi mümkün olan metallerden biridir. Geri dönüşüm faaliyetlerinin aktif rol oynadığı süreçte element, diğer bileşenlerden ayrıştırılır. Tesislerde yeniden eritildikten sonra kalıp halinde tekrardan piyasaya sürülür. Böylece endüstriyel çalışmalarda kullanılabilir hale gelir. 

Nikel hurda alım-satım faaliyetleri, tükenmekte olan metalin yeniden iş süreçlerine kazandırılmasını sağlayan önemli bir iş koludur. Geri dönüşüm faaliyetleri kapsamında hem ekonomik açıdan hem de çevrenin korunması bakımından avantaj elde edilir. 

Sizin için kaleme aldığımız “Krom Hurda Fiyatı ve Alımı” başlıklı içeriğimiz de ilginizi çekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
WhatsApp Sipariş Hemen Ara